ThePostOnline

Waar let je op bij het kiezen van buitenverlichting?

26-06-2024 13:41

Het vinden van de juiste verlichting voor buiten, is een stuk lastiger dan we vaak denken. Zo moet een lamp die de oprit moet verlichten, aan andere eisen voldoen, dan een lichtsnoer onder de overkapping. Daarom nemen we je in dit artikel stap voor stap mee, zodat we je precies kunnen uitleggen waar je op moet letten en je niet alleen zeker weet dat je voor buitenverlichting gaat dat mooi is, maar ook veilig en praktisch. Want laten we eerlijk zijn, we vinden het tegenwoordig ook belangrijk dat iets lang meegaat en makkelijk te bedienen is.

Het doel van de verlichting

We hebben dit punt al even kort besproken, maar wat met name belangrijk is voordat je begint met het zoeken naar buitenverlichting, is om na te denken over het specifieke doel dat je wilt bereiken. Wil je de buitenruimte verlichten voor algemene veiligheid of moet de verlichting juist bepaalde accenten leggen? Het bepalen van het doel helpt je bij het kiezen van de juiste soort verlichting en het plaatsen ervan. Zo kan het zijn dat je een prachige palmboom in je tuin hebt staan die je graag in de spotlights wilt zetten, maar kan het ook zijn dat je het pad naar de schuur beter wilt verlichten. Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg dus.

Voor welke stijl ga je?

Verlichting is er in allerlei soorten en maten. Daarbij is het goed om te weten dat verlichting voor in je tuin niet alleen functioneel is, maar ook zorgt voor een hoop extra sfeer. Voor onder andere een overkapping is een led prikkabel bijvoorbeeld een mooie manier om functionaliteit en sfeer met elkaar te combineren. Naast het type lichtbron zelf, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe de verlichting zelf eruitziet. Kies daarom voor een stijl diepast bij de rest van je tuin, zodat het eruit ziet als een geheel.

Verschillende soorten buitenverlichting

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting die je kunt kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en ook toepassingen. Daarom hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar hebben we het voor nu even gelaten bij de meest populaire soorten buitenverlichting, die we eigenlijk het vaakste zien terugkomen in de meeste tuinen.

Grondspots

Grondspots zijn ingebouwde lampen die in de grond worden geplaatst. Ze kunnen gebruikt worden om bepaalde elementen in je tuin te accentueren, zoals bomen of iets anders moois. Grondspots zorgen voor een subtiele en elegante verlichting en zijn zelfs verkrijgbaar in solar variant.

Wandlampen

Wandlampen worden aan de muur gemonteerd en kunnen verschillende functies hebben, van het verlichten van de voordeur tot het creëren van sfeervolle verlichting op het terras. Kies wandlampen die passen bij de stijl van je huis en je zult zien dat je op een eenvoudige manier functioneel en sfeervol met elkaar kunt combineren.

Lichtsnoeren

Als we het hebben over verlichting die direct zorgt voor extra sfeer en multifunctioneel is, dan zijn dat wel lichtsnoeren. Zo kun je kiezen uit een prikkabel, maar ook de wat kleinere varianten, zoals we deze ook vaak zien met kerst, zijn een mooie toevoeging aan je tuin. Leter alleen op dat je kiest voor IP67 buitenverlichting, zodat je ook zeker weet dat ze tegen water kunnen. Op LichtsnoerBuiten.com kun je de beste lichtsnoeren voor buiten kopen.

Ga voor duurzaam

Duurzaam is en blijft een belangrijk thema. Dat geldt dus ook voor het type verlichting voor in je tuin. Door te kiezen voor LED verlichting en verlichting met de juiste certificeringen, draag je niet alleen bij aan een beter en schoner milieu, maar zorg je er ook voor dat je minder stroom verbruikt en de levensduur vele malen langer is. In het begin lijkt deze verlichting in aanschaf dan misschien wel een stukje duurder, maar dat is op de lange termijn dus niet het geval. Je kunt dus beter direct investeren in kwaliteit, dan dat je kiest voor goedkope verlichting die je iedere twee tot drie jaar moet vervangen.

Let op de juiste keurmerken

Keurmerken spelen een belangrijke rol bij het beoordelen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van buitenverlichting. Ze zorgen ervoor dat de verlichting voldoet aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en energiezuinigheid. Het hebben van de juiste keurmerken geeft jou als consument de zekerheid dat je verlichting voldoet aan de gestelde normen als het gaat om eerder genoemde punten.

Let op de IP waarde van de verlichting

De IP waarde van een lamp geeft aan hoe goed deze beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals stof en vocht. Bij het kiezen van buitenverlichting is het belangrijk om te letten op de IP waarde, zodat de lamp bestand is tegen alle weersomstandigheden. Voor buitenverlichting wordt aangeraden om te kiezen voor een IP waarde van minimaal IP67. Dit betekent dat de lamp volledig beschermd is tegen stof en ook waterbestendig is. Hierdoor kan de lamp zonder problemen gebruikt worden in tuinen, terrassen en andere buitenruimtes. Een hogere IP waarde, zoals IP68, biedt nog betere bescherming tegen wateren stof. Deze lampen zijn zelfs geschikt voor gebruik onder water, bijvoorbeeld in vijvers of zwembaden. Het is wel belangrijk om te weten dat een hogere IP waarde vaak gepaard gaat met een hogere prijs, maar ook met een betere kwaliteit.

Materiaalkeuze

Als je op zoek bent naar materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals regen, zonen ook vorst, dan is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Materialen zoals aluminium, roestvrij staal en kunststof bieden uitstekende weerbestendigheid en kunnen in principe ook prima blijven hangen als de zon niet schijnt. Let alleen wel op dat je kiest voor materiaal dat ook past bij de rest van je tuin.

Bediening van de verlichting

Gemak dient de mens, daarom is het ook belangrijk om te kijken naar onder andere de manier waarop de verlichting bediend kan worden. Hoe handig is het om bijvoorbeeld via een app de lampen aan- en uit te kunnen zetten of bijvoorbeeld een timer aan te kunnen zetten. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je de verlichting vergeet en kun je gemakkelijk op afstand de boel bedienen.