Buitenland

Zelensky donderdag in Brussel voor EU-top en steunakkoorden

26-06-2024 19:31

President van Oekraïne, Volodymyr Zelensky @Still video X

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky komt donderdag naar Brussel voor de EU-top. Tijdens deze top ondertekent hij afspraken die Oekraïne de komende jaren moeten verzekeren van Europese steun in de strijd tegen Rusland.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – Zelensky kondigt zijn reizen zelden van tevoren aan sinds het begin van de oorlog, maar EU-bronnen bevestigen zijn komst, meldt het ANP.

De oorlog in Oekraïne is opnieuw één van de belangrijkste onderwerpen, waarover de EU-leiders zich donderdag en vrijdag in Brussel zullen buigen. Ze spreken onder meer over Europese betalingen voor wapens, die al lange tijd vastzitten door verzet van Hongarije.

Langjarige financiële en militaire hulp

Hongarije hield ook lang tegen dat Oekraïne zou beginnen aan de besprekingen voor EU-lidmaatschap, maar deze zijn dinsdag toch van start gegaan. De Oekraïense president sprak toen van een “werkelijk historische week” voor de banden tussen de EU en zijn land.

Afzonderlijke EU-landen, zoals Nederland, zijn al veiligheidsgaranties met Oekraïne overeengekomen over zaken als F-16’s, luchtafweer en financiële hulp.

De EU-overeenkomst zal waarschijnlijk ook langjarige financiële en militaire hulp toezeggen, zoals training voor Oekraïense soldaten, versterking van de Oekraïense wapenindustrie en hulp bij de wederopbouw.