Politiek

Kabinet-Schoof bijeen voor verdere portefeuilleverdeling

01-07-2024 10:49

Dick Schoof

Het beoogd kabinet-Schoof komt maandagochtend bijeen voor de oprichtingsvergadering waar onder meer de portefeuilles van de bewindslieden verder worden verdeeld. Volgens enkele aanstaande bewindslieden zijn deze verdelingen vooraf al afgesproken.

 

Redactie, TPO, 1 juli 2024 – Beoogd minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) verwacht dat de vergadering “makkelijk” zal verlopen, waarbij vooral handen worden geschud en koffie wordt gedronken, meldt het ANP.

Mona Keijzer van de BBB, die minister van Volkshuisvesting wordt, en Fleur Agema van de PVV, toekomstige minister van Volksgezondheid, delen deze verwachting. Agema geeft aan dat de afgelopen weken al goed naar de portefeuilleverdeling is gekeken.

Constituerende beraden

Tijdens eerdere ‘constituerende beraden’, zoals deze vergadering technisch heet, zijn er vaak al verregaande afspraken gemaakt. Een voorbeeld hiervan is staatssecretaris Wilma Mansveld die in het kabinet-Rutte II de portefeuille openbaar vervoer kreeg toebedeeld. Deze toebedeling vond plaats tijdens een dergelijke vergadering.

Later kwam staatssecretaris Mansveld in opspraak vanwege het Fyra-dossier, waarvoor zij verantwoordelijk was gemaakt.