Buitenland

Franse parlementskandidaten trekken zich terug vanwege partij Le Pen

02-07-2024 11:11

Een demonstrant houdt een anti-rechtsextremistische spandoek vast met de tekst "Le Pen, Mijn Frankrijk zal zonder jou gebeuren" tijdens een rally in Parijs, 15 juni 2024 @Michel Euler/AP

Al 190 Franse parlementskandidaten hebben zich teruggetrokken uit de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Volgens de Franse krant Le Monde is dat om de rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella de voet dwars te zetten.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – Het gaat onder meer om 123 politici van linkse partijen en ruim 60 kandidaten uit het kamp van president Emmanuel Macron.

Tot 18.00 uur vanavond kunnen aspirant-parlementsleden zich nog melden om mee te doen aan de verkiezingen, mits ze zich daar ook voor hebben gekwalificeerd.

Tweede ronde

Frankrijk houdt de parlementsverkiezingen in twee rondes. De eerste ronde werd gewonnen door RN, dat landelijk de meeste stemmen kreeg. Komend weekend gaan de Fransen opnieuw naar de stembus in honderden kiesdistricten.

Tactisch

Dan zijn alleen de kandidaten verkiesbaar die in de eerste ronde genoeg stemmen kregen. In meer dan de helft van de districten zouden drie kandidaten meedoen aan de tweede ronde.

Als een van die kandidaten zich terugtrekt, krijgt de overgebleven kandidaat waarschijnlijk meer stemmen en is de kans groter dan die de tweede ronde wint van een RN-kandidaat.