Binnenland

‘Goede plannen, frisse wind en andere koers’ reden voor vertrouwen in nieuw kabinet

02-07-2024 10:01

Dick Schoof

Vooral lager- en middelbaar opgeleiden hebben vertrouwen in het nieuwe kabinet Schoof. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Van de ondervraagden zegt 36 procent het wel te zien zitten in de nieuwe regeringsploeg, die vandaag wordt beëindigd in Den Haag.

 

Redactie, TPO, 2 juni 2024 –  Dat de moeizame onderhandelingen tussen de vier verschillende partijen toch tot een akkoord hebben geleid, versterkt het vertrouwen dat het “wel wat gaat worden”.

Vooral PVV-kiezers (75 procent) en BBB-kiezers (68 procent) hebben vertrouwen in het kabinet-Schoof. Bij NSC (49 procent) en VVD (41 procent) ligt dat vertrouwen een stuk lager.

‘Afkeer van links’

Het gegroeide vertrouwen onder lager- en middelbaar opgeleiden ligt niet alleen aan de plannen van de vier partijen, maar ook aan hun afkeer van ‘links’, zo blijkt uit het onderzoek. “Eindelijk over rechts, alles beter dan links, is de gedachte”, zegt onderzoeker Peter Kanne tegen het ANP.

Hogeropgeleiden hebben minder fiducie in de nieuwe regering. Slechts 21 procent van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet Schoof.