Buitenland

Israël beveelt Palestijnse inwoners Khan Younis te verlaten wegens hergroeperen Hamas

02-07-2024 12:24

Palestijnen verlaten Khan Younis na het evacuatiebevel van Israel op 1 juli 2024 @Bashar Taleb/AFP/Getty Images

Het Israëlische leger (IDF) heeft Palestijnen opgedragen Khan Younis te verlaten voorafgaand aan een mogelijk nieuwe aanval. De strijd van het IDF om militanten te stoppen die zich zouden hergroeperen in eerder ontruimde gebieden, wordt door het evacuatiebevel benadrukt.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – De Israëlische strijdkrachten adviseren burgers in oostelijke wijken van Khan Younis, de op één na grootste stad in het zuiden van de Gazastrook, te evacueren, meldt Bloomberg. Het leger verklaart dat gevechtsvliegtuigen het gebied vannacht hebben getroffen, nadat 20 raketten op Israël waren afgevuurd.

Hoewel er geen gewonden onder de Israëli’s vielen, was het één van de zwaarste raketaanvallen vanuit Gaza in weken.

Evacuatiebevel met woede ontvangen

Israëlische grondtroepen begonnen eind vorig jaar met vechten in Khan Younis, in februari zouden ze de militaire eenheden van Hamas daar grotendeels hebben verslagen. Israël trok in april enkele troepen terug en verklaarde destijds dat het zijn missie zou beëindigen.

De stad is grotendeels gereduceerd tot puin, maar sommige bewoners zijn de afgelopen twee maanden teruggekeerd. Het evacuatiebevel van Israël wordt dan ook met woede ontvangen.

“Waar moeten we heen?” zegt Ahmed Al-Shami, die in Khan Younis verblijft. Volgens hem brachten honderden mensen de nacht op straat door met hun bezittingen, omdat ze geen vervoer konden vinden om te vertrekken.

Een andere inwoner, Kholoud Abu Baraka, zegt dat zij en haar familie erin slaagden Al-Mawassi te bereiken, een gebied dat Israël heeft aangewezen als veilige zone. Maar het zou te druk zijn om hun tent op te zetten.

Veel Palestijnen verzamelen zich nabij het Nasser-ziekenhuis in het westen van Khan Younis.

 

Machtsvacuüm

Het IDF is van plan om snel troepen terug te trekken uit gebieden in Gaza die het leger heeft ontruimd van militanten, die behoren tot Hamas of andere groepen, zoals Islamitische Jihad.

Hoewel dat deel uitmaakt van een strategie om te voorkomen dat steden in de mediterrane enclave worden bezet, waarschuwen onder meer de VS dat dit een machtsvacuüm creëert en militanten juist de kans geeft zich te hergroeperen.

Op 23 juni zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de gevechten in de zuidelijke stad Rafah “zeer binnenkort” voorbij zouden zijn. Hoewel Israël dat had gepresenteerd als de laatste grote strijd in Gaza, zeggen functionarissen dat de terreurorganisatie Hamas niet volledig zal worden verslagen voor het einde van het jaar.

De laatste acties van de IDF in Khan Younis komen op een moment dat de spanningen met Hezbollah, een door Iran gesteunde terreurgroep, toenemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat er “momentum” is richting een oorlog tussen Israël en de Libanon-gebaseerde militanten. Washington en Parijs proberen dit te voorkomen.

Hezbollah machtigste militie Midden-Oosten

Hezbollah wordt, net als Hamas, door de VS als een terroristische organisatie aangemerkt. Het wordt beschouwd als de machtigste militie in het Midden-Oosten en een volwaardige oorlog met Israël zou waarschijnlijk zowel de VS als Iran erbij betrekken, die de groep belangrijker vinden dan Hamas.

Teheran zou Hezbollah zowel direct als via andere geallieerde milities in de regio ondersteunen in geval van een volledige oorlog, zegt Kamal Kharrazi, adviseur buitenlandse zaken van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, dinsdag in een interview met de Financial Times.

“Er zou een kans zijn op uitbreiding van de oorlog naar de hele regio, waarbij alle landen, inclusief Iran, betrokken zouden raken,” aldus Kharrazi,