Buitenland

Israëlische minister van Defensie Gallant: ‘IDF heeft 10.000 extra rekruten nodig’

02-07-2024 14:25

Israelische minister van Defensie, Yoav Gallant @Jacquelyn Martin, Pool, File

“In tegenstelling tot vliegtuigen of bommen kunnen soldaten niet uit het buitenland worden gehaald, dus moeten we meer rekruteren. Het leger heeft onmiddellijk 10.000 extra soldaten nodig,” aldus de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant.

 

Redactie, TPO, 2 juli 2024 – Gallant zei dit maandag tijdens een vergadering van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, waarbij hij ook liet weten dat het Israëlisch defensieleger (IDF) het komende jaar nog eens 3.000 ultraorthodoxe personen kan rekruteren, naast degenen die al in dienst treden.

Hij laat weten met de ultraorthodoxen te hebben afgesproken dat hun aandeel in het leger elk jaar met 5 procent zal toenemen en over vijf jaar 50 procent zal bereiken.

Ook overweegt Gallant om in plaats van een wet een regelgeving aan te nemen:

“Kijk naar de situatie waarin we verkeren, we hebben meer soldaten nodig. Deze soldaten moeten komen uit de verlenging van de reguliere dienst, uit de reserves én uit een ultraorthodoxe bevolking, die zich in een steeds sneller tempo moet mobiliseren.”

Verplichte diensttijd

Hij bekritiseert regeringsministers vanwege politieke overwegingen die een oplossing voor de verkorte diensttijd verhinderen, het aantal maanden van de reguliere dienst zou afnemen van 32 maanden naar 30 maanden.

Dit komt ondanks Gallant’s pogingen om de verplichte diensttijd weer te verlengen naar 36 maanden, daarbij toevoegend dat Israël vandaag 6.700 mensen uit de reserve vrijstelt.

Gallant: “Ik ben hier allereerst gekomen om jullie, mijn vrienden, de leden van de Knesset (parlement, red.), te vertellen – de defensie-instelling en de IDF zijn geen andermans lichaam, ze behoren niet toe aan een partij, ze behoren tot ons, tot ons allemaal.”

“We zijn allemaal partners, uit alle facties van het huis, uit alle plaatsen, en we hebben de soldaten nodig. De soldaten zijn nu klaar, maar ze willen steun, ze willen meedoen, ze willen sympathie, en dat zie ik overal waar ik soldaten ontmoet, dus ik zet dit onderwerp op de agenda”, vervolgt hij.

Protesten geplande rekrutering ultraorthodoxen

Dit komt te midden van een golf van protesten tegen de geplande rekrutering van Israël’s ultraorthodoxe Jesjiva-studenten door de regering, die decennialang waren vrijgesteld van militaire dienst.

Onlangs heeft het hoogste gerechtshof van Israël een wet verworpen die het beleid moest verankeren. Maar het principe van gelijkheid keerde de stemming om tijdens een bijzonder moeilijke tijd voor het leger, omdat het aan mankracht ontbreekt.