Politiek

Opnieuw ophef in Tweede Kamer door tweet PVV-Minister: vicepremiers in conclaaf

04-07-2024 16:55

Opnieuw heeft een tweet van een PVV-minister tot ophef geleid in de Tweede Kamer. Dit keer gaat het om een bericht op X van vicepremier Fleur Agema (PVV) over het dragen van een hoofddoek. Op aandringen van D66-leider Rob Jetten heeft premier Dick Schoof om een schorsing verzocht en is hij met zijn vier vicepremiers in overleg gegaan.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Het overleg was aanvankelijk gepland als een korte onderbreking van enkele minuten, maar na twintig minuten waren de kabinetsleden nog niet teruggekeerd in de plenaire zaal.

Deze nieuwe commotie volgt op een eerdere discussie in het debat over hoofddoekjes en de reactie van GroenLinks-PvdA Kamerlid Esmah Lahlah. Premier Schoof weigerde afstand te nemen van de denigrerende opmerkingen van PVV-ministers Agema en Marjolein Faber.

Lahlah sprak in het debat haar steun uit voor vrouwen die een hoofddoek dragen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema steunde Lahlah’s boodschap later op Instagram.

 

Tweet Fleur Agema

Terwijl Schoof volop in debat was, plaatste Agema een tweet met een screenshot van Halsema’s Instagrambericht naast een oud artikel waarin Halsema, toen fractievoorzitter van GroenLinks, uitte dat ze moeite had met de hoofddoek.

Rob Jetten vroeg om opheldering, maar premier Schoof kon geen duidelijke reactie geven en leek zichtbaar in verlegenheid gebracht.

Het incident onderstreept de spanningen binnen het kabinet en de uitdagingen voor premier Schoof om een eenduidig en respectvol standpunt te handhaven in kwesties die zo gevoelig liggen binnen de samenleving en de politiek.

 

‘Niet twitteren tijdens debatten’

Bewindslieden horen niet te twitteren tijdens debatten, aldus premier Dick Schoof na een ingelast overleg met zijn vier vicepremiers.

Dit overleg werd veroorzaakt door een tweet van PVV-minister en vicepremier Fleur Agema, waarin zij kritiek leek te uiten op eerdere uitspraken van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over hoofddoekjes. Agema is het eens met deze mededeling, aldus Schoof na het overleg.

Oppositiepartijen keurden de actie af en spraken van een schoffering van de premier.