Achtergrond

Oekraïne werft soldaten in gevangenissen wegens tekort

05-07-2024 16:53

Oekraïne
Oekraïense soldaten in actie. Foto @Libkos/AP

Oekraïne kampt met een tekort aan soldaten. De voortdurende Russische oorlog tegen Oekraïne heeft naar schatting 70.000 Oekraïense militairen het leven gekost, 120.000 soldaten raakten verwond. De mobilisatie levert onvoldoende nieuwe rekruten op, waardoor er nu zelfs in gevangenissen wordt geworven om het leger aan te vullen.

 

Redactie, TPO, 5 juli 2024 – Een nieuwe mobilisatiewet, die in mei werd ingevoerd, verlaagt de oproepleeftijd van 27 naar 25 jaar en zorgt ervoor dat rekruten na drie jaar dienst niet meer zeker zijn van ontslag uit het leger, aldus het RD.

Het exacte aantal benodigde versterkingen voor het Oekraïense leger is geheim. In de herfst van vorig jaar gaf een bevelhebber van de strijdkrachten aan dat er voor 2024 zo’n 500.000 extra manschappen nodig zouden zijn. Dit jaar verklaarde een politicus dat 120.000 mannen gemobiliseerd kunnen worden, maar het is onzeker of dit aantal zal worden gehaald.

Bereidheid sterk afgenomen

Oleksii Beschewez, adviseur van het Oekraïense ministerie van Defensie, benadrukt dat het herstel van vertrouwen in het leger essentieel is. Terwijl aan het begin van de invasie mannen vrijwillig in de rij stonden, is die bereidheid nu sterk afgenomen.

Verhalen over gedwongen rekrutering, ook wel ‘bussificatie’ genoemd, waarbij mannen met geweld worden aangehouden en in busjes worden geladen, doen de ronde en dragen bij aan de daling van het vertrouwen.

 

Er zijn meldingen van ambtenaren die omkoopbaar zijn en vervalste papieren verkopen om aan mobilisatie te ontkomen. Dit leidt tot frustratie onder de Oekraïense bevolking, vooral omdat gezonde mannen met een goede opleiding en inkomen buiten schot lijken te blijven.

Mannen proberen via de Transkarpaten naar Roemenië en Hongarije te vluchten om aan dienstplicht te ontkomen.

Geen zware misdadigers

De militair Jewhen Polonskyj, die zichzelf een voormalig dienstweigeraar noemt, stelt dat de meeste mensen naar het leger gaan als ze een oproep krijgen. Volgens hem zijn de verhalen over dienstweigeraars onderdeel van de informatieoorlog. Hij adviseert iedereen die een oproep krijgt om zich vrijwillig te melden, omdat dat beter is dan gedwongen te worden.

Het tekort aan soldaten dwingt het Oekraïense leger nu om zelfs in gevangenissen te rekruteren. Sinds mei zijn 2800 geïnterneerden vrijgelaten om als soldaten te dienen. Het ministerie van Defensie schat dat 10.000 tot 20.000 mannen en vrouwen voor de strijdkrachten zullen kiezen.

Zware misdadigers, zoals moordenaars en seksuele geweldplegers, zijn uitgesloten van deze regeling.

Het leger probeert gedetineerden te werven door hen een nieuwe kans op een beter leven te bieden. Ze ontvangen een militaire training en een maandsalaris van omgerekend 2500 euro. Een veroordeelde drugshandelaar die voor het leger koos, vertelde aan de Neue Zürcher Zeitung dat hij deze kans vooral aangreep om zijn 14-jarige dochter financieel te kunnen ondersteunen.

Bereidheid onder bevolking vergroten

De voortdurende oorlog eist zijn tol van de Oekraïense samenleving en het leger. De uitdaging om voldoende rekruten te vinden, blijft een groot obstakel. Het vertrouwen in de overheid en het leger moet worden hersteld om de bereidheid onder de bevolking te vergroten.

Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft de vastberadenheid om Oekraïne te verdedigen bestaan. De maatregelen om nieuwe soldaten te werven, inclusief het rekruteren in gevangenissen, zijn een bewijs van de vastberadenheid van Oekraïne om zich tegen de Russische agressie te verzetten en zijn territoriale integriteit te behouden.