Buitenland

Modi in Moskou voor gesprekken met Kremlin

08-07-2024 15:00

Poetin en de Indiase Minister president Narendra Modi (AP Photo/Manish Swarup, File)

De Indiase premier Narendra Modi is maandag in Moskou aangekomen voor een tweedaags bezoek. Het is de eerste keer dat Modi Moskou bezoekt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Het conflict heeft de betrekkingen tussen India en Rusland bemoeilijkt.

 

Redactie, AP, 7 juli 2024 – Modi heeft in Moskou gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin. Dat is voor het eerst sinds 2019, toen beide leiders elkaar ontmoetten  in Vladivostok. De leiders kwamen ook samen in september 2022 tijdens een top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie in Oezbekistan, maar toen kwam het niet tot gesprekken.

Rusland heeft sterke banden met India sinds de Koude Oorlog en India’s rol als handelspartner is gegroeid sinds de Russische invasie in Oekraïne. Vanwege de westerse sancties tegen Rusland zijn China en India belangrijke afnemers van Russische olie geworden. India krijgt nu meer dan 40% van zijn olie-import via Rusland.