Binnenland

Code Oranje in hele land vanwege zware onweersbuien

09-07-2024 12:02

Bliksem
Shutterstock.

Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven vanwege zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken. De buien gaan gepaard met harde wind, veel regen, onweer en hagel.

 

Redactie, TPO, 9 juli 2024 – De waarschuwing geldt vanaf 16.00 uur, en dan in eerste instantie in Zeeland. De buien trekken vanaf die provincie verder het land in, naar Noord-Brabant en Zuid-Holland. Daar geldt vanaf 17.00 uur code oranje. In Friesland en Overijssel en voor de Waddeneilanden is de waarschuwing vanaf 19.00 uur van kracht.

De buien verlaten uiteindelijk via het noordoosten het land. “Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn”, aldus het weerinstituut tegen persbureau ANP.