Buitenland

Franse justitie onderzoekt campagnefinanciering Marine Le Pen

09-07-2024 13:54

Marine Le Pen op 7 juli (Foto Bloomberg)

De Franse justitie doet onderzoek naar de financiering van de verkiezingscampagne van Marine Le Pen in 2022. De radicaal-rechtse politicus nam het tijdens die campagne op tegen Emmanuel Macron in de strijd om het presidentschap.

 

Redactie, TPO, 9 juli 2024 – Het gaat mogelijk om verduistering, valsheid in geschrifte en fraude, zo schijft het ANP. Le Pen verloor destijds als leider van Rassemblement National van Macron. Tijdens de campagne zou een lening zijn geaccepteerd, waarna een nationale commissie die de geldstromen rond verkiezingskandidaten checkt, alarm sloeg.

Derde poging

Le Pen investeerde ongeveer 11,5 miljoen euro in haar derde poging president te worden. In december 2022 werden gedeclareerde kosten voor het ophangen en weghalen van campagnemateriaal op twaalf bussen als “onregelmatig” gezien.

In de campagne van Le Pen tegen Macron in 2017 had de commissie ruim 870.000 euro aan uitgaven afgewezen, waarvan het grootste deel een lening was van de partij Front National. Die werd later omgedoopt tot Rassemblement National.