Buitenland

Hevige regenval zorgt voor tegenvallende tarwe-oogst Frankrijk

09-07-2024 12:56

Frankrijk verwacht dit jaar de laagste oogstopbrengst van zachte tarwe in vier jaar tijd. De grootste landbouwproducent van Europa heeft de maken met slecht weer, waardoor de oogst enorm tegenvalt.

 

Redactie, TPO, 9 juli 2024 – Vanwege de vele regen en het gebrek aan zon zijn de oogstprognoses naar beneden zijn bijgesteld, meldt Bloomberg. Daarnaast zorgen zachte temperaturen voor een toename van ziektes. Volgens het Franse ministerie van Landbouw daalt de tarweproductie met ruim 15 procent tot 29,7 miljoen ton, wat ruim 14 procent minder is dan het vijfjarige gemiddelde.

Afrika

Zachte tarwe wordt vooral gebruikt voor het produceren van koek, ontbijtgranen en veevoer. De daling in productie kan de export van Frankrijk naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten sterk beïnvloeden. Omdat ook andere tarwe-producenten als Rusland te maken hebben met slechte oogsten, verwacht de Amerikaanse overheid dat de wereldwijde voorraden het laagste niveau in negen jaar zullen bereiken.