Binnenland

Snelheid op delen HSL-traject verder omlaag vanwege instabiele viaducten

09-07-2024 21:02

De problemen op het HSL-traject tussen Amsterdam en Brussel zijn nog steeds niet achter de rug. Op delen van het traject moet de snelheid opnieuw verlaagd worden, omdat bij een tiental viaducten constructiefouten zijn ontdekt, zo maakte ProRail bekend.

 

Redactie, TPO, 9 juli 2024 – Vanaf woensdag gaat op vijf van die viaducten de snelheid omlaag van 120 naar 80 kilometer per uur. Daardoor zijn treinen twee à drie minuten langer onderweg.

ProRail betreurt de situatie en zegt nog niet te weten welke gevolgen het heeft voor de dienstregeling. “De komende dagen zullen we dit nadrukkelijk in de gaten houden. Wellicht zijn we genoodzaakt minder treinen te laten rijden om ervoor te zorgen dat de dienstregeling wel betrouwbaar blijft”, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Onstabiel

De viaducten zijn te licht ontworpen, waardoor ze volgens ProRail niet meer stabiel genoeg zijn om met hoge snelheid overheen te rijden. De problemen spelen al zo’n 2,5 jaar jaar, waardoor ProRail de snelheid meermaals heeft moeten aanpassen. Normaalgesproken moeten treinen met 300 kilometer per uur over de HSL kunnen.