Buitenland

Europese commissie verplicht Apple om betaaltechniek te delen

11-07-2024 12:17

iPhone, Red
Gabo_Arts/Shutterstock.com.

De Europese Commissie heeft wettelijk bindende afspraken gemaakt met Apple over het betalen via Apple Pay. Deze afspraken moeten een einde maken aan het “misbruik van de machtspositie” van Apple, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

 

Redactie, TPO, 11 juli 2024 – Binnen twee weken moet Apple ervoor zorgen dat ook andere ontwikkelaars van mobiele telefoons en gebruikers zonder iPhone van de mobiele betaaltechniek gebruik kunnen maken. Tot nu toe weigerde Apple deze techniek beschikbaar te stellen aan concurrenten, wat in strijd is met Europese regels.

“Vanaf nu zullen concurrenten effectief kunnen concurreren met Apple Pay voor mobiele betalingen met de iPhone in winkels,” zei Vestager. “Consumenten kunnen dus kiezen uit een breder aanbod van veilige en innovatieve mobiele portemonnees.” De afspraken gelden voor tien jaar, en als Apple zich hier niet aan houdt, kan de Europese Commissie een boete opleggen van maximaal 10 procent van de totale jaaromzet.