Buitenland

Zuid-Europa zucht onder extreme hitte: einde hittegolf niet in zicht

17-07-2024 08:25

Een man zoekt afkoeling tijdens de hittegolf (AP Photo/Hassan Ammar)

Het kwik stijgt naar 40 graden, en er worden zelfs nog hogere temperaturen verwacht. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft voor 12 steden een hittealarm afgekondigd, vanwege temperaturen van ruim boven de 40 graden Celsius. En het wordt nog erger.

 

Redactie, TPO, 17 juli 2024 – Griekenland, Italië, Kroatië, Roemenië en Spanje en de Balkan; overal worden records gebroken en heeft de bevolking te maken met extreme hitte. In Servië meldde het staatsenergiebedrijf dinsdag een recordverbruik als gevolg van het gebruik van airconditioning.

Volgens persbureau AP zijn in Zuid-Europa en de Balkan in verschillende steden maatregelen genomen om vooral ouderen te beschermen tegen de hoge temperaturen. Er worden bijvoorbeeld gekoelde ruimtes ingericht om de zwakkeren op te vangen.

In Griekenland zijn tijdens het heetste moment van de dag sommige vormen van buitenwerk verboden, zoals bezorging en bouwactiviteiten.

Afrika

Verwacht wordt dat de temperaturen de komende dagen in sommige landen de 42 graden Celsius gaan bereiken. Europa heeft te maken met extreem warme lucht, dat vanuit Afrika het continent bereikt.