Buitenland

Hongaarse minister wacht kritische EU-top na bezoek Orbán aan Poetin

22-07-2024 10:36

Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto. Foto @Denes Erdos/AP.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó staat maandag een kritisch overleg te wachten met de andere 26 EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Het gesprek zal vooral draaien om het recente solobezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan onder anderen de Russische president Vladimir Poetin.

 

Redactie, TPO, 22 juli 2024 – EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigt deze bijzondere vergadering aan bij aankomst maandag voor een bijeenkomst van EU-ministers in Brussel.

Tijdens de vergadering zullen diplomaten en assistenten de zaal worden uitgestuurd, een zeldzame maatregel. “Alleen ministers,” benadrukt Borrell, die de vergadering leidt. Hij wil onder andere van de ministers horen of zij een voor volgende maand geplande buitenlandvergadering in Boedapest willen boycotten.

Volgens Borrell zou zo’n vergadering op die locatie een schande zijn voor de Europese diplomatie.

‘Orbán heeft verwarring gezaaid’

Borrell vindt het “compleet onacceptabel” dat Orbán tijdens zijn recente bezoeken aan Kiev, Moskou en Beijing de indruk heeft gewekt dat de Europese Unie de oorlog in Oekraïne wil voortzetten. Hij benadrukt dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne draait om “zelfverdediging van Oekraïne tegen agressie” en dat de EU ook wil dat het conflict stopt.

Orbán heeft echter verwarring gezaaid over de EU-positie ten opzichte van Rusland, wat tot ongenoegen heeft geleid bij andere EU-lidstaten.

De verwarring wordt verder versterkt omdat Hongarije sinds 1 juli de tijdelijke EU-voorzitterschap bekleedt, een rol die EU-landen om de zes maanden op zich nemen. Na België is het nu de beurt aan Hongarije, dat hierdoor vergaderingen mag beleggen en de agenda mee bepaalt.

Verdeeldheid onder EU-lidstaten

Als reactie op Orbáns solistische optreden heeft de Europese Commissie besloten voorlopig alleen ambtenaren naar Hongaarse vergaderingen te sturen, in plaats van Eurocommissarissen.

Er heerst echter verdeeldheid onder de EU-lidstaten over hoe ze moeten omgaan met Hongarije in zijn rol als voorzitter en het imago van de EU naar buiten toe.