Buitenland

Minister Veldkamp uit kritiek op Hongaarse EU-voorzitterschap

23-07-2024 14:56

Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC)

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) uit scherpe kritiek op het optreden van tijdelijk EU-voorzitter Hongarije. Hij noemt het optreden van Hongarije kwalijk en afkeurenswaardig, vooral na het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan de Russische president Vladimir Poetin begin juli.

 

Redactie, TPO, 23 juli 2024 – Dit bezoek vond plaats slechts enkele dagen nadat Hongarije het roulerend EU-voorzitterschap op zich had genomen.

Tijdens een vergadering in Brussel met andere Europese buitenlandministers, maakte Veldkamp duidelijk aan zijn Hongaarse collega Péter Szijjártó dat dit gedrag onaanvaardbaar is, aldus het FD.

EU-buitenlandchef Josep Borrell bevestigt dat bijna alle andere EU-landen ontevreden zijn over wat Hongarije zelf als ‘vredesmissies’ bestempelt. Alleen Slowakije, dat een pro-Russische koers vaart net als Hongarije, hield zich stil.

Logo van het Hongaarse EU-voorzitterschap

Orbán pleit voor het hervatten van diplomatieke betrekkingen tussen de Europese Unie en Rusland, die bevroren zijn sinds de Russische inval in Oekraïne in 2022. De EU beschouwt Rusland als de agressor en Oekraïne als het slachtoffer dat militaire en financiële steun nodig heeft.

Desondanks vloog Orbán naar Poetin en later naar de Chinese president Xi Jinping om te bemiddelen, zonder medeweten van andere EU-landen en Oekraïne.

Tijdens zijn bezoeken gebruikte Orbán het logo van het Hongaarse EU-voorzitterschap, wat de indruk wekte dat hij namens de EU sprak. Minister Veldkamp benadrukt dat een tijdelijk EU-voorzitter niet over de externe betrekkingen gaat en als een eerlijke bemiddelaar moet optreden.

Borrell stelt dat Orbán het principe van loyale samenwerking, zoals vermeld in de EU-verdragen, heeft geschonden.

Orbán beschuldigt de EU van het voeren van een pro-oorlogsbeleid, een verwijt dat Borrell fel verwerpt. Hij benadrukt dat het Poetin was die de aanvalsoorlog in Oekraïne begon, waardoor een groot deel van de energievoorziening platligt.

Vergadering buitenlandministers verplaatst

Borrell roept de EU-landen op om Oekraïne te blijven helpen met stroom en luchtafweer, vooral met de winter in aantocht.

Als reactie op Hongarije’s acties, wil Borrell de volgende vergadering van de buitenlandministers niet in Boedapest houden, maar eind augustus in Brussel. Minister Veldkamp gaf aan dat dit een beslissing van Borrell was en dat hij zelf naar Hongarije zou zijn afgereisd.

Het kabinet zal per geval beslissen of het deelneemt aan vergaderingen in Hongarije, ondanks oproepen van VVD en NSC om de boycot van de Europese Commissie te steunen.

Borrell noemt het bovendien onacceptabel dat Hongarije nog steeds zijn veto gebruikt om wetgeving over de Europese Vredesfaciliteit (EPF) tegen te houden. Hierdoor kunnen lidstaten die Oekraïne wapens en munitie sturen niet gedeeltelijk worden gecompenseerd voor hun kosten uit deze Europese defensiepot.