Buitenland

Netanyahu benadrukt vastberadenheid om alle gijzelaars terug te brengen

24-07-2024 15:31

Benjamin Netanyahu Foto: Leo Correa/AFP/Getty Images

Premier Benjamin Netanyahu is vastberaden om alle gijzelaars terug te brengen, het centrale doel van de oorlog. Hij benadrukt dat tijdens zijn eerste ontmoeting in de VS met vertegenwoordigers van de families van Israëli’s, die sinds 7 oktober door Hamas zijn ontvoerd naar de Gazastrook en daar nog altijd worden vastgehouden.

 

Redactie, TPO, 24 juli 2024 – Tijdens de bijeenkomst, die hij samen met zijn vrouw Sara bezocht, verklaarde Netanyahu dat de sterke druk die Israël uitoefent op Hamas dichterbij een mogelijke deal brengt. “We zien een bepaalde verandering en ik denk dat deze verandering zal groeien,” aldus de premier.

Aan de bijeenkomst namen vertegenwoordigers van de ontvoerde families deel, evenals familieleden van gijzelaars die in de VS wonen. Ook soldaten die vochten in de oorlog met Hamas en nabestaanden van gesneuvelden in Gaza en omliggende Israëlische steden waren aanwezig, aldus i24News.

Netanyahu is in de VS om woensdag een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres toe te spreken en ontmoetingen te hebben met president Joe Biden en andere Amerikaanse leiders, waaronder voormalig president en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Dit bezoek is bedoeld om het belang van Amerikaanse steun voor de vrijlating van de gijzelaars te onderstrepen.

 

‘De vijand vertoont tekenen van breken’

“Dit bezoek biedt ons de kans om aan het Amerikaanse volk en hun vertegenwoordigers het belang van hun steun te tonen voor onze gezamenlijke inspanningen om alle ontvoerden – zowel levenden als doden – vrij te krijgen,” verklaart Netanyahu. “Helaas zijn er slachtoffers gevallen, en vandaag zijn we geïnformeerd over twee anderen die niet meer in leven zijn, Yagev Buchshtab en Alex Dancyg.”

Benjamin Netanyahu: “We zijn vastbesloten om iedereen terug te brengen, dat is het doel van de oorlog. Ik doe alles wat ik kan om het noodzakelijke menselijke doel en het bevel om de ontvoerden terug te brengen in balans te brengen, terwijl ik tegelijkertijd het voortbestaan van de Staat Israël behoud. Ik ben op geen enkele manier bereid om de overwinning op Hamas op te geven. Als we dat doen, zijn we in gevaar tegenover de hele as van het kwaad van Iran. De beslissingen die we nemen, zijn bepalend voor het lot van de toekomst van de Staat Israël en voor het zionistische project.”

De premier gelooft dat de vijand tekenen van breken vertoont en dat volharding kan leiden tot een deal. “Ik zeg van tevoren dat dit een proces is dat niet in één keer zal worden opgelost,” zei hij. “Er zullen fasen zijn, maar ik geloof dat we de deal kunnen bevorderen en de hefbomen in handen kunnen houden om de vrijlating van de anderen te vergemakkelijken. Dit is de richting waarin we opgaan.”

Boodschap van hoop en toewijding

Netanyahu sloot af met een boodschap van hoop en toewijding. “Wat ik je vertel zijn ontwikkelingen die hoop geven en vooruitgang tonen. Deze hoop heeft me vanaf het begin begeleid, samen met een sterke toewijding aan de taak. Ik wil dat die hoop jou ook begeleidt. Ik ken je verschrikkelijke leed, de nachtmerries die je doormaakt en de hel waarin je leeft. Verlies de hoop niet, we zullen het waarmaken,” besloot de premier.