Binnenland

Overheid scherpt advies aan over zeeschuim met hoge concentraties PFAS

24-07-2024 10:42

Zeeschuim Foto@Pixabay

De overheid heeft zonder ruchtbaarheid een advies aangescherpt over hoe om te gaan met zeeschuim, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Eind vorig jaar toonde RIVM-onderzoek aan dat zeeschuim hoge concentraties PFAS bevat, schadelijke stoffen die nauwelijks afbreken in het milieu.

 

Redactie, TPO, 24 juli 2024 – Tot juni adviseerde de overheid om jezelf af te spoelen na een dagje strand en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren zo min mogelijk zeeschuim inslikken. In juli is dit advies aangescherpt op zwemwater.nl: “Laat kinderen en huisdieren er niet in spelen.”

Dr. ir. Chiel Jonker, milieuchemicus en PFAS-expert aan de Universiteit Utrecht, bekritiseert de gebrekkige communicatie van de overheid, aldus het RD: “Het advies is alleen op zwemwater.nl geplaatst, wat niemand bereikt. Ze moffelen het advies weg, mogelijk om paniek te voorkomen,” zei hij tegen de NOS.

Jonker pleit voor duidelijke informatie op borden bij strandopgangen. De overheid kiest hier niet voor, omdat er “geen acuut gevaar is” en omdat strandbezoekers de borden vaak negeren.

Locaties met negatief zwemadvies

Op de website van zwemwater.nl wordt voor verwezen naar enkele officiële zwemlocaties in Nederland, waar een negatief zwemadvies vanwege PFAS-verontreiniging van kracht is. Om die reden wordt zwemmen afgeraden in:

  • Plas Merwelanden, Dordrecht
  • Plas Vrijenburgbos, Barendrecht
  • Kralinger Esch, Rotterdam
  • Het Blauwe Meer, Dinxperlo
  • Vakantiepark de Betteld, Zelhem

Zeeschuim

Zeeschuim ontstaat van nature wanneer algen in zee afsterven en kan ook door vervuiling in het water worden gevormd. Vooral bij winderige omstandigheden kan er veel zeeschuim ontstaan.

Het bestaat voornamelijk uit eiwitten, maar wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich in hoge concentraties in zeeschuim ophoopt, waardoor het veel meer PFAS bevat dan zeewater.

Daarnaast kunnen ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen zich aan het zeeschuim hechten. Hoewel het er onschuldig uitziet, is zeeschuim eigenlijk een vies goedje.

Actuele adviezen en waarschuwingen voor de aangewezen zwemwaterlocaties zijn terug te vinden op www.zwemwater.nl en in de zwemwaterapp.