Buitenland

Gestrande astronauten moeten langer in ruimte blijven

25-07-2024 19:59

Deze foto, verstrekt door NASA, toont het Starliner-ruimteschip gekoppeld aan de Harmony-module van het internationale ruimtestation, boven de Middellandse Zeekust van Egypte, op 13 juni 2024. Foto: NASA via AP.

Het blijft onduidelijk wanneer de twee Amerikaanse astronauten Barry Wilmore en Suni Williams terug kunnen keren naar de aarde. NASA meldt dat de astronauten voorlopig in het internationale ruimtestation ISS moeten blijven vanwege technische problemen met hun vaartuig, de Starliner van Boeing.

 

Redactie, TPO, 25 juli 2024 – Wilmore en Williams vertrokken op 5 juni naar het ISS voor een missie die een week zou duren. Tijdens de vlucht kwamen echter problemen met de voortstuwing en een heliumlek aan het licht. Deze mankementen waren al voor de lancering bekend, maar werden tijdens de missie bevestigd, meldt het ANP.

Tests op aarde

Terwijl de Starliner aan het ISS vastgekoppeld blijft, voert NASA op aarde tests uit met andere Starliner-motoren om te bepalen of het vaartuig veilig terug kan keren in de dampkring. Het ruimteschip moet enorme krachten doorstaan bij terugkeer, waarbij zelfs een klein defect rampzalig kan zijn. “We boeken goede vooruitgang, maar we zijn nog niet klaar”, zegt een woordvoerder van NASA.

Het plan blijft om Wilmore en Williams met de Starliner naar de aarde te brengen. “Maar we hebben noodoplossingen”, benadrukt Steve Stich, NASA’s manager van het commerciële bemanningsprogramma. Deze oplossingen omvatten mogelijk het gebruik van SpaceX’s Dragon capsule, die al meer dan twintig succesvolle missies naar het ISS heeft voltooid.

Concurrentie met SpaceX

De Starliner-missie is al jaren vertraagd door technische problemen. Boeing ontwikkelde de Starliner om te concurreren met SpaceX, maar ondervond meerdere tegenslagen sinds de eerste onbemande testvlucht in 2019. NASA betaalde zowel Boeing als SpaceX miljarden dollars om astronauten naar het ISS te vervoeren.