Binnenland

Utrecht heeft wolf in het vizier

25-07-2024 15:26

Mircea Costina/Shutterstock

De provincie Utrecht komt in actie vanwege de toenemende aanwezigheid van wolven op de Utrechtse Heuvelrug. Eind augustus zijn er informatieavonden en er komt mogelijk een speciale wolvencommissie. Dit besluit volgt op meerdere incidenten waarbij wolven in contact zijn gekomen met mensen, waaronder een aanval op een hond en een meisje.

 

Redactie, TPO, 25 juli 2024 – In de afgelopen maand zijn er twee opvallende incidenten met wolven geweest op de Utrechtse Heuvelrug, meldt het ANP. Een hond werd door een wolf meegenomen en een meisje werd in haar zij gebeten.

Experts vermoeden dat deze incidenten te maken hebben met een wolvenpaar dat in het gebied jongen heeft. Na deze gebeurtenissen besloot de burgemeester van Leusden om een deel van landgoed Den Treek tijdelijk af te sluiten.

Meer wolven

Naast het wolvenpaar dat voor de meeste onrust zorgt, is er ook een alleenstaande wolf op de Heuvelrug gesignaleerd. Dit dier is afkomstig van de Veluwe en wordt gezien als een mogelijke dader van eerdere incidenten waarbij wolven dicht bij mensen zijn gekomen. Er bestaat bovendien de mogelijkheid dat er nog een rondtrekkende wolf in het gebied actief is.

Schapen gedood

In Ede zijn afgelopen nacht nog 41 schapen gedood. Ook waren zes schapen zodanig gewond dat een dierenarts ze heeft laten inslapen, meldt de afdeling Gelderse Vallei van landbouworganisatie LTO. Voor voorzitter Wim Brouwer van de lokale LTO-afdeling staat vast dat de wolf achter de aanval zit, onder meer door de aard van de verwondingen van de dieren.

Lees ook: Nederland steunt Europese Commissie in verlaging beschermde status wolf

Lees ook: Onderzoek toont geen kruisingen tussen wolf en hond in Nederland