Economie

Chinese autofabrikanten verplaatsen productie naar Europa

26-07-2024 17:20

Het Chinese automerk Chery zet een fabriek op in Barcelona. Foto: AP/Tatan Syuflana.

Chinese fabrikanten van elektrische auto’s verplaatsen hun productie in rap tempo naar Europa. Dit vanwege de nieuwe importheffingen die de Europese Unie heeft ingesteld op Chinese elektrische voertuigen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De heffingen kunnen oplopen tot wel 48 procent van de waarde van een auto. Om deze extra kosten te omzeilen, zoeken Chinese bedrijven naar Europese partners om hier auto’s te produceren, meldt het ANP.

Zo werkt Chery, een grote Chinese autofabrikant, samen met het Spaanse Ebro om een fabriek in Barcelona op te zetten. Ook in Polen, Hongarije, Italië en België komen er nieuwe productielocaties voor Chinese auto’s.

Groeiende vraag

Europa is een aantrekkelijke markt voor Chinese autoproducenten vanwege de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Hoewel Chinese merken nog een relatief klein deel van de Europese automarkt in handen hebben, verwachten experts dat dit marktaandeel de komende jaren sterk zal groeien.

De komst van Chinese autofabrikanten naar Europa wordt door veel Europese landen met gemengde gevoelens bekeken. Enerzijds zien ze de komst van nieuwe investeringen en banen als positief. Anderzijds zijn er zorgen over de concurrentie voor Europese autoproducenten en de mogelijke gevolgen voor de Europese auto-industrie.