Buitenland

EMA negatief over medicijn tegen Alzheimer

26-07-2024 18:00

Cellen in een door Alzheimer aangetast brein, waarbij abnormale niveaus van het beta-amyloïde eiwit samenklonteren om plaques te vormen (bruin) die zich tussen neuronen verzamelen en de celwerking verstoren. Foto @National Institute on Aging/National Institutes of Health/AP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert negatief over het toelaten van het medicijn Lecanemab, een potentiële behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Hoewel het middel in de Verenigde Staten al is goedgekeurd, ziet de Europese toezichthouder te weinig bewijs voor de effectiviteit ervan.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Uit onderzoek blijkt dat Lecanemab de symptomen van Alzheimer bij sommige patiënten iets vertraagt. Echter, het verschil met een placebobehandeling is minimaal en het risico op ernstige bijwerkingen, zoals hersenbloedingen, is te groot. Dit risico is vooral verhoogd bij mensen met een specifiek gen dat in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer.

De uiteindelijke beslissing over de toelating van Lecanemab ligt bij de Europese Commissie, meldt het ANP. Gezien het advies van het EMA is het echter zeer onwaarschijnlijk dat het middel op de Europese markt zal komen.

Teleurstelling voor Alzheimerpatiënten

Het nieuws over de afwijzing van Lecanemab zal een teleurstelling zijn voor veel Alzheimerpatiënten en hun families. Het middel bood hoop op een effectieve behandeling voor deze slopende ziekte. De afwijzing onderstreept de dringende behoefte aan verder onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen Alzheimer.

Alzheimer Nederland is teleurgesteld maar respecteert deze beslissing.

Op zoek naar alternatieven

Ondanks deze tegenslag blijven wetenschappers wereldwijd werken aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor Alzheimer. Er wordt onderzocht hoe verschillende factoren, zoals leefstijl, voeding en omgeving, een rol kunnen spelen bij het voorkomen of vertragen van de ziekte.

Meer over Alzheimer.