Buitenland

EU steunt Oekraïne met 1,5 miljard euro ‘Russisch geld’

26-07-2024 13:20

Ursula von der Leyen. Foto: AP.

De Europese Unie stelt 1,5 miljard euro beschikbaar uit bevroren Russische tegoeden voor steun aan Oekraïne. Dit heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het bedrag, afkomstig van rente-inkomsten op bevroren Russische activa, wordt ingezet voor militaire ondersteuning en wederopbouw van Oekraïne.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De tegoeden behoren tot de sanctiemaatregelen die de EU aan Rusland heeft opgelegd na de invasie in Oekraïne. Het gaat om opbrengsten van bevroren activa van de Russische centrale bank die in Europa worden aangehouden. De EU verwacht jaarlijks ongeveer 3 miljard euro aan rente-inkomsten te genereren uit deze tegoeden, meldt AP.

Van het vrijgemaakte bedrag gaat 90% naar het Europese Vredesfaciliteitsfonds, dat EU-landen gebruiken voor de terugbetaling van wapens en munitie die aan Oekraïne zijn geleverd. De resterende 10% wordt toegevoegd aan de EU-begroting voor programma’s die de Oekraïense defensie-industrie en wederopbouw ondersteunen.

Von der Leyen: Sterk symbool

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte dat deze stap een sterk symbool is van de solidariteit van de EU met Oekraïne en dat de middelen bijdragen aan een veiliger Europa. “Er is geen betere bestemming voor het geld van het Kremlin dan om van Oekraïne en heel Europa een veiligere plek te maken,” aldus Von der Leyen​  (Euromaidan Press)​​ (The Kyiv Independent)​​ (The Kyiv Independent)​.

Op sociale media zoals X wordt er veel over dit onderwerp gediscussieerd. Gebruikers prijzen de beslissing van de EU en benadrukken het belang van voortdurende steun aan Oekraïne. Anderen bespreken de implicaties voor Rusland en de bredere geopolitieke situatie in Europa.