Economie

Europese banken kwetsbaar voor cyberaanvallen

26-07-2024 14:30

Foto: AP.

Europese banken zijn niet goed genoeg voorbereid op grootschalige cyberaanvallen. Dat blijkt uit een stresstest die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft uitgevoerd.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De test, waaraan ruim honderd banken deelnamen, had als doel om te beoordelen hoe goed banken in staat zijn om te herstellen van een digitale aanval. De resultaten zijn zorgwekkend, aldus de ECB. Een succesvolle cyberaanval zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor zowel de banken zelf als voor de gehele economie, zo meldt het ANP.

Tekortkomingen

De stresstest heeft verschillende tekortkomingen in de beveiliging van Europese banken aan het licht gebracht. Zo blijkt dat niet alle banken over de juiste procedures en systemen beschikken om snel en effectief te reageren op een cyberaanval. Ook zijn er nog verbeterpunten op het gebied van samenwerking tussen banken en toezichthouders.

Groeiend risico

De ECB benadrukt dat het risico op cyberaanvallen de afgelopen jaren is toegenomen. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de kwetsbaarheid van digitale systemen verder vergroot. Een wereldwijde computerstoring vorige week onderstreept volgens de ECB dat een incident bij één instelling grote gevolgen kan hebben voor meerdere sectoren.

Sterke wachtwoorden

De Europese Centrale Bank roept banken op om hun cyberbeveiliging te verbeteren. Banken moeten investeren in betere software, hun personeel beter trainen en nauwer samenwerken met toezichthouders. Ook moeten klanten zich bewust zijn van de risico’s van cyberaanvallen en maatregelen nemen om zichzelf te beschermen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het installeren van beveiligingssoftware.