Buitenland

Israëlische en Palestijnse tieners bouwen aan toekomst

26-07-2024 13:00

Ary Hammerman (l) uit White Plains, New York, Ali Salman (m) uit Ghajar, op de Golanhoogten en Tina Shammas (r) uit Nazareth op de Westelijke Jordaanoever. Foto @Jamey Keaten/AP

Israëlische en Palestijnse tieners zetten zich samen in voor een vreedzame toekomst in het Midden-Oosten. De jongeren nemen deel aan het Jerusalem Peacebuilders Program, een initiatief dat hen naar Genève brengt om kennis te maken met internationale diplomatie en instellingen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Dit programma, gestart door de gepensioneerde priester Nicholas Porter en zijn vrouw Dorothy na de aanslagen in de VS op 11 september 2001, richt zich op het kweken van begrip tussen verschillende culturen en religies, meldt AP.

Ondanks de pogrom op 7 oktober door de terreurorganisatie Hamas en de daaropvolgende militaire acties van Israël in Gaza, blijven de tieners vastberaden om te werken aan vrede en wederzijds begrip. Het programma begeleidt zestien tieners uit Israël, de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogten en de Verenigde Staten. Deze jongeren, variërend in leeftijd van 16 tot 17 jaar, zijn voornamelijk christenen, joden en moslims.

‘Gesprekken over ervaringen en angsten’

Een van de deelnemers, Tina Shammas, een 17-jarige christen uit Nazareth, geeft aan dat de reis naar Genève helpt om met elkaar in gesprek te gaan over ervaringen en angsten: “We waren bang voor onze families op 7 oktober, maar nu voelen we ons rustiger omdat we met anderen kunnen praten die ook moeilijke dingen hebben meegemaakt.”

Tijdens het acht dagen durende bezoek aan Genève gaan de tieners onder andere langs bij het hoofdkantoor van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen en VN-kantoren. Ze spreken ook met een Zwitserse diplomaat die zich richt op het Midden-Oosten.

Weerstand

Het programma stuitte aanvankelijk op weerstand, waarbij sommige scholen aanvankelijk hun deelname introkken uit angst voor de veiligheid van hun leerlingen. Maar uiteindelijk keerden ze terug naar het programma. Ondanks de diepe verdeeldheid blijven de jongeren gefocust op hun persoonlijke relaties en gezamenlijke toekomst.

Nicholas Porter benadrukt het belang van dit programma in een tijd van oorlog en verdeeldheid in het ‘Heilige Land’: “Het is ongelooflijk belangrijk dat er mensen zijn die bereid zijn om over de scheidslijnen heen te stappen.”