Buitenland

Kamala Harris dringt aan op staakt-het-vuren in Gaza

26-07-2024 09:50

Foto: AP.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft tijdens een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis haar ernstige zorgen geuit over de humanitaire situatie in Gaza. Harris benadrukt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar onderstreept dat de manier waarop dit gebeurt van groot belang is.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Harris roept op tot empathie voor het lijden van onschuldige burgers in Gaza en veroordeelt elke vorm van terrorisme en geweld, aldus het ANP. Ze wil dat zowel Israël als Hamas instemmen met een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars, wat volgens haar essentieel is om een einde te maken aan het conflict.

Ook benadrukt ze dat een voorstel voor een staakt-het-vuren op tafel ligt, mede dankzij de inspanningen van president Joe Biden, en dringt er bij Netanyahu op aan om deze deal snel af te ronden.

Meer humanitaire hulp

Daarnaast dringt Harris aan op een aanzienlijke verhoging van de hoeveelheid humanitaire hulp die naar Gaza wordt gestuurd om de “onmenselijke” omstandigheden te verlichten. Ze benadrukt dat de Verenigde Staten blijven pleiten voor meer hulpverlening en dat “de internationale gemeenschap niet ongevoelig mag worden voor het immense lijden in het gebied”.

De oproep van Harris komt te midden van aanhoudende spanningen en geweld in de regio, waarbij duizenden levens zijn verloren en de humanitaire crisis in Gaza blijft verergeren. De Israëlische regering en Hamas hebben tot dusver geen akkoord bereikt over een langdurig staakt-het-vuren, ondanks bemiddeling door diverse internationale partijen. Meer informatie over deze ontwikkelingen is te vinden op The Jerusalem Post, The Times of Israel en Middle East Eye.