Binnenland

Nederlanders onvoldoende voorbereid op grote storingen

26-07-2024 15:20

Foto: AP.

Grote storingen zoals die van vorige week, veroorzaakt door een softwarefout, leggen de kwetsbaarheid van onze digitale samenleving bloot. Hoewel dergelijke uitval uitzonderlijk zijn, benadrukken experts het belang van goede voorbereiding.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – “We leven in een tijd waarin alles met elkaar verbonden is”, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tegen de NOS. “Een storing in één systeem kan grote gevolgen hebben voor meerdere sectoren, zoals we hebben gezien bij de recente uitval van luchthavens en ziekenhuizen.”

Noodpakket en buurtcontact

Om de gevolgen van een grote storing te beperken, raadt Aalbersberg aan om een noodpakket aan te leggen. “Zorg voor voldoende water, batterijen, een radio op batterijen en wat cash geld. Denk ook aan medicijnen die je dagelijks nodig hebt.” Daarnaast is het belangrijk om contact te onderhouden met je buren. “Samen kunnen we elkaar helpen in tijden van nood.”

Nicole van Batenburg van het Rode Kruis benadrukt dat voorbereiding niet alleen gaat om spullen. “Maak kopieën van belangrijke documenten en schrijf telefoonnummers op. Het is ook goed om na te denken over je persoonlijke situatie. Ben je afhankelijk van zorg of heb je speciale behoeften?”

Wake-up call

De recente storing dient volgens experts als een wake-up call. “We moeten niet alleen investeren in de bescherming van onze systemen, maar ook in onze eigen weerbaarheid”, aldus Aalbersberg. “Dat betekent dat we ons moeten voorbereiden op situaties waarin bepaalde diensten of voorzieningen tijdelijk niet beschikbaar zijn.”

Het Rode Kruis biedt meer informatie en tips op hun website over het noodpakket en hoe je je kunt voorbereiden op een noodsituatie.