Buitenland

Nieuwe Britse regering vecht arrestatiebevel Netanyahu niet meer aan

26-07-2024 16:30

Foto: AP.

De Britse regering onder leiding van Premier Keir Starmer gaat het verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) tot een arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet meer aanvechten. Voormalig premier Rishi Sunak was dit wel van plan.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 –  Volgens een woordvoerder van Starmer is het beleid van de vorige regering niet doorgezet na de verkiezingen en blijft het Verenigd Koninkrijk bij haar langdurige standpunt dat dergelijke kwesties aan het Hof zijn om te beslissen, aldus AP.

ICC-aanklager Karim Khan beschuldigt Netanyahu, Israëlisch minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-leiders van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook en Israël.

‘Schandalig en antisemitisch’

De Israëlische leiders, waaronder Netanyahu, hebben de beschuldigingen veroordeeld als schandalig en antisemitisch. Ook de Amerikaanse president Joe Biden bekritiseert de aanklager en steunt Israël’s recht om zich te verdedigen tegen Hamas.

Vandaag is de deadline voor de Britse regering om het verzoek aan te vechten, maar met het nieuwe besluit van de Labour-regering zal dat niet gebeuren. Dit besluit markeert een belangrijke stap in de benadering van de Britse regering ten aanzien van internationale gerechtigheid en haar relatie met Israël en Palestina​ (Devdiscourse)​​ (Middle East Eye)​​ (Yahoo News – Latest News & Headlines)​.