Buitenland

Noord-Koreaanse hackers stelen militaire data

26-07-2024 10:40

Illustratiefoto @Pixabay

Een door Noord-Korea gesteunde hackersgroep, bekend als Anadriel, heeft een grootschalige cyberaanval gelanceerd, gericht op het stelen van gevoelige militaire en nucleaire informatie. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea hebben hierover alarm geslagen en spreken van een wereldwijde cyberspionagecampagne.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De hackers hebben hun pijlen gericht op een breed scala aan sectoren, waaronder de defensie-industrie, luchtvaart, energie en gezondheidszorg, meldt het ANP. In de Verenigde Staten zijn onder andere luchtmachtbases, defensiebedrijven en medische instellingen getroffen.

Beloning van 10 miljoen dollar

De gestolen gegevens omvatten gevoelige informatie over militaire technologieën, zoals tanks, gevechtsvliegtuigen en satellieten. De Amerikaanse regering heeft een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de verantwoordelijken. Volgens de VS wordt de hackersgroep aangestuurd door de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst.

Groeiende dreiging

De aanvallen benadrukken de groeiende dreiging van staatssponsorde cyberaanvallen en de noodzaak voor een wereldwijde samenwerking om deze te bestrijden. Experts waarschuwen dat de gestolen informatie potentieel kan worden gebruikt om nieuwe wapensystemen te ontwikkelen en bestaande systemen te verzwakken.