Binnenland

Pensioenfonds PME zet grote stap naar kernenergie

26-07-2024 10:20

Kerncentrale
Bloomberg.

Pensioenfonds PME, een van de grootste pensioenfondsen van Nederland, wil investeren in de bouw van nieuwe kerncentrales in ons land. Dat heeft bestuursvoorzitter Eric Uijen bekendgemaakt. De reden hiervoor is dat de omschakeling naar duurzame energie volgens hem te langzaam gaat.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Met een vermogen van 54 miljard euro en ruim 600.000 deelnemers is PME een belangrijke speler op de financiële markt, aldus het ANP. Het pensioenfonds hoopt met deze investering een goed rendement te behalen, maar ook een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Kernenergie wordt gezien als een belangrijke bron van CO2-vrije energie.

‘Sentiment lijkt te veranderen’

Een meerderheid van de deelnemers aan het pensioenfonds is positief over deze investering. Het sentiment tegenover kernenergie lijkt te veranderen, zo stelt Uijen. Ook de Nederlandse politiek staat steeds meer open voor kernenergie. Het kabinet heeft plannen om vier nieuwe kerncentrales te bouwen en is op zoek naar investeerders.

Meteen rendement

PME heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan de investering, zoals staatsdeelname en een vaste elektriciteitsprijs. Ook wil het pensioenfonds al tijdens de bouw een rendement op de investering zien. De bouw van een kerncentrale is een langdurig en kostbaar proces, dat ongeveer 15 jaar in beslag neemt en zo’n 20 miljard euro kost.

De investering van PME in kernenergie is een belangrijke stap voor de Nederlandse energiesector. Het zal de komende jaren interessant zijn om te zien hoe dit zich verder ontwikkelt en of andere investeerders zullen volgen. De aankondiging heeft geleid tot veel reacties. CDA-leider Henri Bontenbal juicht de stap toe en hoopt dat andere pensioenfondsen zullen volgen.

Steun voor nieuwe reactor Petten

Er is in Europa meer beweging op het gebied van kernenergie. De Europese Commissie staat op het punt om staatssteun goed te keuren voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten. Dat meldt Persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten is bedoeld voor het veiligstellen van de leveringszekerheid van medische isotopen. Deze radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij de diagnose en behandeling van kanker. Met de financiering is afgerond 2 miljard euro gemoeid.

Aan het fiat van Brussel zou nog wel een voorwaarde verbonden zijn. Nederland zou moeten beloven dat de isotopen straks niet onder de kostprijs op de markt worden gebracht. Dit naar aanleiding van een eerdere klacht van de Amerikaanse maker van medische isotopen SHINE Technologies.

Lees ook Nederland spreekt in Brussel steun uit voor kernenergie