Buitenland

The Base op EU-terroristenlijst

26-07-2024 13:49

racisme
Shutterstock.

De Europese Unie heeft de rechts-extremistische organisatie The Base toegevoegd aan haar lijst van terroristische groeperingen. Dit betekent dat de organisatie en haar leden in de hele EU te maken krijgen met strengere maatregelen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – The Base, opgericht in 2018 door Rinaldo Nazzaro, wordt door de FBI beschreven als een racistisch gemotiveerde groep, die streeft naar de ondergang van de Amerikaanse regering en het vestigen van een blanke etnostaat. Leden van deze organisatie zijn eerder betrokken geweest bij diverse misdrijven, waaronder het plannen van moordaanslagen, meldt het ANP.

Een concreet gevolg van plaatsing op de lijst is dat alle financiële middelen van The Base in de EU worden bevroren. Ook mogen financiële instellingen geen geld of andere economische middelen meer verstrekken aan de organisatie.

Geen tolerantie

Door The Base aan te wijzen als terroristische organisatie, hoopt de EU de activiteiten van de groep te beperken en de veiligheid van haar burgers te beschermen. “Plaatsing op de terroristenlijst is een krachtig signaal dat we geen tolerantie hebben voor extremistische organisaties die gewelddadige acties ondernemen”, laat de EU weten.

Volgens berichten zou de oprichter van The Base, Rinaldo Nazzaro, zich momenteel in Rusland bevinden.