Buitenland

Treinverkeer Frankrijk platgelegd door sabotage

26-07-2024 10:59

Foto: AP.

Het treinverkeer in Frankrijk is volledig ontregeld door een reeks coördinerende sabotageacties. Hoogspanningsleidingen langs meerdere spoorlijnen zijn in brand gestoken, waardoor talloze treinen zijn geannuleerd en vertragingen oplopen tot meerdere uren.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft alle reizigers opgeroepen om hun reis uit te stellen en niet naar de stations te komen. Het is nog onduidelijk wanneer het treinverkeer weer volledig op gang komt, maar de verstoringen zullen naar verwachting zeker het hele weekend aanhouden, meldt AP.

Olympische sporters in de problemen

De sabotage komt op een uiterst ongelukkig moment, vlak voor de opening van de Olympische Spelen in Parijs. Duizenden reizigers, waaronder sporters en toeschouwers, zien hun reisplannen in de war geschopt. De Franse autoriteiten onderzoeken momenteel de zaak en hebben nog geen verdachten aangehouden.

Voor zover bekend zijn nu op vijf plaatsen in Frankrijk met vuur of brandbare objecten pogingen gedaan het treinverkeer te ontregelen. Daarbij zijn geruchten in omloop gekomen dat SNCF ook te lijden heeft onder cyberaanvallen. Maar volgens het Franse Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Informatiesystemen (ANSSI) is dat niet waar.

 

Ook vertragingen Eurostar

De gevolgen van de sabotage zijn ook merkbaar in Nederland. Treinen van Eurostar tussen Amsterdam en Parijs ondervinden aanzienlijke vertragingen. Reizigers wordt aangeraden contact op te nemen met hun reisorganisatie voor de laatste updates.