Binnenland

Turken die in Nederland willen blijven moeten vanaf 2025 inburgeringsexamen doen

26-07-2024 17:00

Foto: Pixabay.

Turkse burgers moeten vanaf volgend jaar een inburgeringsexamen halen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in Nederland te krijgen. Dit geldt ook voor andere soorten langdurige verblijfsvergunningen. Het kabinet nam deze maatregel al in 2022, maar momenteel geldt nog een overgangsperiode.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Het doel van deze nieuwe regel, die op 1 januari 2025 ingaat, is om alle inwoners van Nederland beter te laten integreren in de Nederlandse samenleving. Door het behalen van een inburgeringsdiploma leren nieuwkomers de Nederlandse taal, cultuur en wetten beter kennen, zo laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.

Uitzonderingen

Niet iedereen is verplicht om een inburgeringsdiploma te halen. Zo zijn er uitzonderingen voor mensen onder de 18 jaar en voor ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Ook bepaalde groepen Turkse burgers die vallen onder het associatierecht tussen de EU en Turkije kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling krijgen.

Ook benadrukt de IND dat deze maatregel alleen geldt voor Turkse burgers die vanaf 1 januari 2025 een aanvraag voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd indienen. Mensen die al eerder een aanvraag hebben ingediend, kunnen onder bepaalde voorwaarden ook zonder inburgeringsdiploma een verblijfsvergunning krijgen.