Buitenland

Tyfoon Gaemi teistert China

26-07-2024 09:30

Foto: AP.

China heeft in de oostelijke provincie Fujian ongeveer 300.000 mensen geëvacueerd vanwege tyfoon Gaemi. Deze krachtige storm heeft al geleid tot meer dan dertig doden op de Filipijnen en vijf doden in Taiwan. Na Taiwan trok Gaemi richting China, waar de storm aan land kwam en verzwakte, maar nog steeds gepaard gaat met windsnelheden tot iets meer dan 100 kilometer per uur.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De Chinese autoriteiten waarschuwen voor ernstige overstromingen door hevige regenval, meldt het ANP. Naast de massale evacuaties in Fujian zijn kantoren, scholen en markten gesloten en is het openbaar vervoer stilgelegd. Ook in de aangrenzende provincie Zhejiang is de situatie zorgwekkend, met evacuaties en overstromingen, vooral in de kuststad Wenzhou waar bijna 7000 mensen hun huis moesten verlaten.

Mogelijke overstromingen

Het Chinese weercentrum roept lokale overheden op om zich voor te bereiden op mogelijke overstromingen en andere natuurrampen. De storm veroorzaakt grote problemen in zowel stedelijke als landelijke gebieden, met mogelijke zware regenval en stormwinden in een groot deel van de regio.

China ervaart deze zomer extreem weer, met zware regenval in het oosten en zuiden en hittegolven in het noorden.