Binnenland

Vaarverbod op de Vecht blijft van kracht

26-07-2024 15:00

Foto: Pixabay.

Het advies om niet te varen op de Vecht blijft dit weekend van kracht. De waterstanden en afvoersnelheid van de rivier zijn nog steeds te hoog, waardoor het varen gevaarlijk blijft. De waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta hebben dit besloten vanwege de sterke stroming die boten kan meesleuren.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De situatie is het gevolg van hevige regenval afgelopen zondag in het oosten van Nederland, met name in de regio Twente, aldus het ANP. De regenval zorgde ervoor dat zowel de A1 als de A35 tijdelijk afgesloten moesten worden vanwege overstromingen​.

Jammer voor recreatievaart

Een woordvoerder van Waterschap Drents Overijsselse Delta benadrukt dat de veiligheid van de vaarrecreanten prioriteit heeft. “Het is jammer voor de recreatievaart, maar pas als het veilig is, wordt het advies aangepast.” Er wordt verwacht dat de waterstand en afvoersnelheid de komende dagen zullen dalen, maar vooralsnog blijft het vaarverbod van kracht.

De waterschappen hebben afgelopen zondag besloten de sluizen in de Vecht te sluiten om de veiligheid te waarborgen. Dit is niet de eerste keer; vorige week werd ook al een vaarverbod ingesteld, dat toen aan het einde van de week weer werd opgeheven. Nu blijft het vaarverbod voorlopig van kracht door de aanhoudend hoge waterstanden​.

Meer regen dan gemiddeld

In de regio Twente meet het Waterschap Vechtstromen een neerslagoverschot van 125 millimeter, terwijl er normaal rond deze tijd van het jaar een neerslagtekort van 100 millimeter is. Dit betekent dat er aanzienlijk meer regen is gevallen dan gemiddeld, wat bijdraagt aan de huidige hoge waterstanden​.