Economie

Veel flitsbezorgers illegaal aan het werk

26-07-2024 18:20

Fliitsbezorger. Foto is illustratief; het gaat niet om een bezorger die gecontroleerd is of in overtreding is. Foto: Pixabay.

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft bij een grootschalige controle van flitsbezorgbedrijven meer dan 180 overtredingen geconstateerd. In bijna alle gevallen ging het om illegale arbeid. Werknemers waren niet gerechtigd om in Nederland te werken en hun werkgevers hadden geen benodigde vergunningen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De inspectie heeft de controles uitgevoerd tussen eind maart en half mei 2023, meldt het ANP. De resultaten zjn nu pas naar buiten gebracht, omdat er eerst uitgebreid onderzoek moest worden verricht. Het gaat om een opvallend hoog aantal overtredingen, aldus een woordvoerder. De betrokken bedrijven kunnen een boete verwachten die in totaal op kan lopen tot bijna 1,6 miljoen euro.

De inspectie wil niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat, maar benadrukt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de praktijken. Naast controles op locatie heeft de inspectie ook de administratie van de bedrijven doorgespit.

Illegale arbeid groot probleem

De uitkomsten van de controles tonen aan dat illegale arbeid een groot probleem is in de flitsbezorgsector. Werknemers die illegaal werken, zijn vaak extra kwetsbaar en worden uitgebuit. Ze hebben bijvoorbeeld geen recht op een minimumloon, vakantiedagen of goede arbeidsomstandigheden.

De Arbeidsinspectie zal de komende tijd blijven controleren op naleving van de arbeidswetgeving in de flitsbezorgsector. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen rekenen op strenge maatregelen.