Binnenland

‘Wolven vallen op termijn minder vaak schapen aan’

26-07-2024 12:16

Foto: Pixabay.

Wolven vallen op termijn minder vaak schapen aan. Dat denkt wolvenexpert Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Volgens hem passen wolven zich steeds beter aan hun nieuwe leefgebied aan en richten ze zich meer op wilde prooien zoals herten en zwijnen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – De toename van het aantal wolven in Nederland heeft geleid tot een toename van het aantal aanvallen op schapen. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er ruim drie keer zoveel aanvallen als in dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel dit zorgwekkend is, verwacht La Haye dat de situatie op de lange termijn zal verbeteren.

Overgangsperiode

“We zitten nu in een overgangsperiode,” legt La Haye uit aan het ANP. “Wolven leren waar ze het beste voedsel kunnen vinden en zullen steeds minder vaak schapen aanvallen.” Ook het feit dat steeds meer boeren wolfwerende maatregelen nemen, draagt bij aan een afname van de aanvallen.

Hoewel het aantal boeren dat maatregelen neemt toeneemt, is er volgens La Haye nog veel werk te verzetten. “Veel boeren zijn niet bereid om maatregelen te nemen omdat ze niet willen accepteren dat de wolf er is,” zegt hij. Daarnaast zijn er boeren die moeite hebben met het plaatsen en onderhouden van bijvoorbeeld rasters.

Wolvenconsulenten

Om boeren te stimuleren om hun dieren beter te beschermen, pleit La Haye voor meer financiële ondersteuning en voor de inzet van wolvenconsulenten. Deze consulenten kunnen boeren adviseren over welke maatregelen het meest geschikt zijn en kunnen helpen bij de praktische uitvoering.

Lees ook: Utrecht heeft wolf in het vizier