Buitenland

G20-landen eens over belasting voor superrijken

27-07-2024 11:25

(foto via Christine Roy)

De Groep van Twintig (G20) slaan de handen ineen om een belasting voor de superrijken te introduceren. Hoewel gastheer president Luiz Inácio Lula da Silva had gehoopt op een vast minimumpercentage, is dit niet overeengekomen tijdens de G20-top in n Rio de Janeiro, Brazilië.

 

Redactie, TPO, 27 juli 2024 – Toch markeert dit besluit de eerste keer dat landen overeenkomen dat er een belasting voor de superrijken moet komen.

De G20 heeft afgesproken dat mensen die 30 miljoen dollar (ongeveer 27,6 miljoen euro) of meer bezitten, “effectief belast” moeten gaan worden, meldt het ANP. In een verklaring benadrukken ze dat ongelijkheid in welvaart en inkomen de economische groei en sociale samenhang ondermijnt en sociale kwetsbaarheid verergert.

‘Stel minimumpercentages vast’

De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz, winnaar van de Nobelprijs in 2001, reageert positief en benadrukt dat nu het moment is om verder te gaan. Hij dringt erop aan dat er in november, wanneer de regeringsleiders van de G20 opnieuw in Rio samenkomen, minimumpercentages vastgesteld moeten worden.

Kristalina Georgieva, directeur-generaal van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), spreekt haar tevredenheid uit over de verklaring van de G20. Ze beschrijft deze als “opportuun en welkom”. Ook benadrukt ze het belang van deze stap in de huidige economische context.