Binnenland

Hamas wijst het laatste Israëlische gijzelingsvoorstel af ‘zonder het te lezen’

27-07-2024 10:39

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. Bloomberg.

Hamas heeft vrijdag Israël’s laatste voorstel voor een gijzelingsdeal afgewezen voordat ze überhaupt de kans hadden om de inhoud ervan te zien. “De berichten van Hamas zijn bizar, omdat we het nog niet eens hebben verstuurd!”

 

Redactie, TPO, 27 juli 2024 – Dat blijkt volgens i24News uit een rapport dat Israëlische, Palestijnse en Egyptische bronnen citeert. “Niemand heeft het nog gelezen, zelfs de onderhandelaars hebben het nog niet gekregen. Zij zullen het eerst lezen voordat ze het aan Hamas overdragen voor hun reactie,’ zegt een niet nader genoemde Israëlische functionaris.

Het laatste (wel overhandigde) Israëlische voorstel voldeed niet aan de belangrijkste eis van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas om de onbeperkte terugkeer van Palestijnen naar het noorden van Gaza, volgens de door Reuters geciteerde functionarissen.

Israëlische autoriteiten zijn terughoudend om deze eis goed te keuren, omdat ze weten dat Hamas-terroristen de gebieden van de enclave zullen binnendringen waar burgers naar terug zullen terugkeren.

Toespraak Netanyahu

In een toespraak tot het Amerikaanse Congres afgelopen woensdag zei premier Benjamin Netanyahu dat Israël “intensieve inspanningen” levert om de vrijlating van gijzelaars in Gaza te bewerkstelligen.

In onderstaande X-post is de hele toespraak terug te luisteren:

 

;