Politiek

Premier Dick Schoof verliest toegang tot het Torentje vanwege brandgevaar

29-07-2024 14:59

Dick Schoof

Premier Dick Schoof mag niet langer gebruikmaken van het beroemde Torentje, het werkvertrek van de minister-president. De gemeente Den Haag verbiedt het gebruik van de delen van het Binnenhof die nog niet verbouwd worden, vanwege het hoge brandgevaar.

 

Redactie, TPO, 29 juli 2024 – Het ministerie van Algemene Zaken en het Rijksvastgoedbedrijf krijgen vier weken de tijd om te vertrekken van het Binnenhof, meldt het ANP. Als dit niet gebeurt, riskeren zij een dwangsom van 100.000 euro per week, met een maximum van 1 miljoen euro. Deze maatregelen benadrukken de urgentie van het veiligheidsprobleem.

Verhuizing vertraagd

Premier Schoof en zijn ambtenaren zouden verhuizen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en later naar Economische Zaken. Deze verhuizing is vertraagd omdat de digitale veiligheid nog niet op orde is. Geheime gesprekken van de premier moeten niet afgeluisterd kunnen worden.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, erkent het digitale risico, maar benadrukt dat de fysieke veiligheid van mensen op en rond het Binnenhof-complex altijd voorop staat.