Buitenland

President Maduro wint verkiezingen in Venezuela

29-07-2024 10:01

Venezolaanse president Nicolás Maduro
De Venezolaanse president Nicolás Maduro. Foto: StringerAL/Shutterstock

De electorale autoriteit in Venezuela bevestigt dat president Nicolas Maduro de verkiezingen heeft gewonnen en opgaat voor zijn derde termijn. Voorafgaand aan de verkiezingen bestond grote angst voor fraude bij het tellen van de stemmen, aangezien verschillende exitpolls aangaven dat de oppositie zou winnen.

 

Redactie, TPO, 29 juli 2024 – Oppositieleider María Corina Machado riep kiezers op om na het stemmen aanwezig te blijven in de stembureaus om het tellen van de stemmen te controleren in de “beslissende uren” na het sluiten van de stembussen, meldt het ANP.

Volgens de voorzitter van de kiescommissie, Elvis Amoroso, kreeg Maduro 51,2 procent van de stemmen, terwijl oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia, die hoog scoorde in peilingen, op 44,2 procent bleef steken. De neutraliteit van Amoroso werd echter in twijfel getrokken, omdat hij de oppositie als “vijanden van Venezuela” bestempelde.

Internationale reacties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken drong er maandag bij de kiescommissie direct op aan om een gedetailleerd overzicht van de getelde stemmen te publiceren voor transparantie. Er waren weinig betrouwbare internationale waarnemers in Venezuela.

Het land trok voorafgaand aan de verkiezingen de uitnodiging aan de Europese Unie om als waarnemer op te treden in. Het Carter Center en de Verenigde Naties stuurden wel enkele verkiezingsexperts, maar deze waren geen waarnemers en hadden beperkte bevoegdheden. Maduro noemde zijn overwinning een triomf voor vrede en stabiliteit en waarschuwde vooraf voor een “bloedbad” bij verlies.