Buitenland

Macron waarschuwt Iran voor steun aan Rusland in de oorlog in Oekraïne

30-07-2024 16:44

French President Emmanuel Macron
Franse president Emmanuel Macron. Gonzalo Fuentes/AP.

De Franse president Emmanuel Macron dringt er maandag tijdens een gesprek met zijn nieuwe Iraanse ambtgenoot Masoud Pezeshkian op aan om Rusland niet te steunen in zijn “agressieoorlog” tegen Oekraïne. Ook roept hij Iran op om “zijn steun aan destabiliserende actoren” in het Midden-Oosten te staken.

 

Redactie, TPO, 30 juli 2024 – Macron laat Pezeshkian weten dat “alles in het werk gesteld moet worden om een militaire escalatie” tussen Israël en Libanon te voorkomen na een dodelijke raketaanval op de Golanhoogten, waarvoor de door Teheran gesteunde terreurorganisatie Hezbollah verantwoordelijk wordt gehouden, aldus Kyiv Post.

De Franse leider vraagt Iran om op te roepen tot terughoudendheid en zegt dat een nieuwe oorlog “verwoestende gevolgen voor de regio” zou hebben, die sowieso al gespannen is door de oorlog van Israël met de Palestijnse militante groepering Hamas in de Gazastrook.

Macron feliciteerde Pezeshkian met de verkiezingsoverwinning van de hervormingsgezinde kandidaat op 5 juli, maar benadrukt tegelijkertijd de “noodzakelijke behoefte aan echte verandering” in het land.

Zorgwekkende escalatie van het nucleaire programma

Verder roept hij de Iraanse president op “een einde te maken aan de zorgwekkende escalatie van het nucleaire programma van Iran” en pleit daarbij voor een diplomatieke oplossing.

Macron eist ook de onmiddellijke vrijlating van drie Franse staatsburgers die “sinds twee jaar onterecht gegijzeld worden in Iraanse gevangenissen”. De Franse president stelt dat hun vrijlating door Iran “een onontkoombare vereiste en een voorwaarde voor het verbeteren” van de betrekkingen tussen Parijs en Teheran is.