Buitenland

Venezolaanse oppositie beweert bewijs te hebben van verkiezingsfraude

30-07-2024 09:33

Machado en González. Foto: AP.

De Venezolaanse oppositie zegt bewijs te hebben van fraude bij de door president Nicolás Maduro gewonnen presidentsverkiezingen. Oppositiekopstuk María Corina Machado verklaart dat zij genoeg uitslagen in handen heeft om aan te tonen dat de eigen kandidaat, Edmundo González, de echte winnaar is.

 

Redactie, TPO, 30 juli 2024 – Machado verklaart aan aanhangers bij het campagnehoofdkwartier van haar partij dat het inmiddels onomstotelijk vaststaat dat de oppositiekandidaat González van Mesa de la Unidad Democrática (MUD) heeft gewonnen:

“Terwijl het regime bezorgd sliep, sliepen wij niet. We hebben het erg druk gehad”, zegti de politica, die zelf van verkiezingsdeelname was uitgesloten.

Oproep tot protest dinsdag

De uitslagen waar de oppositie over beschikt, tonen volgens Machado aan dat de eigen kandidaat 6,2 miljoen stemmen heeft gekregen, terwijl de autocratische leider Maduro bleef steken op 2,8 miljoen stemmen. Ze heeft burgers in het hele land opgeroepen zich dinsdag om 11.00 uur lokale tijd (17.00 uur in Nederland) te verzamelen.

 

Direct na de bekendmaking van de uitslag gingen al Venezolanen de straat op om te demonstreren. De oppositie blijft aandringen op erkenning van hun kandidaat als de ware winnaar van de verkiezingen.

Lees ook: President Maduro wint verkiezingen in Venezuela