Buitenland

Hamasleider Ismail Haniyeh dodelijk getroffen tijdens luchtaanval

31-07-2024 09:02

Hamas-leider Ismail Haniyeh. Foto @AP Photo/Vahid Salemi

De leider van terreurorganisatie Hamas, Ismail Haniyeh (62) is vannacht tijdens een luchtaanval op zijn appartement in de Iraanse hoofdstad Teheran om het leven gekomen. Hij woonde afwisselend in Iran en Qatar. Ook één van zijn lijfwachten is daarbij dodelijk getroffen.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Hamas en Iran bevestigen de dood van de belangrijkste leider van de Palestijnse terreurbeweging, die volgens israël het brein was achter de gruweldaden van Hamas op 7 oktober.

Over de precieze toedracht bestaat nog onduidelijkheid, maar Saudische media media spreken over een precisieraket dat het complex van Haniyeh zou hebben geraakt. Het Iraanse regime wijst naar Israël en spreekt van een “verraderlijke zionistische aanval op zijn residentie in Teheran.”

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri noemt de eliminatie van Haniyeh een “ernstige escalatie” en benadrukt dat Hamas bereid is een hoge prijs te betalen om Jeruzalem te bevrijden.

De aanval op de Hamas-leider volgde kort na de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian, die hij dinsdag nog had bijgewoond.

Israël heeft vooralsnog geen officiële verklaring afgelegd over de aanval.

Haniyeh baadde in extreme luxe

Haniyeh was sinds 7 mei 2017 leider van Hamas, eerder was hij de vijfde minister-president van de Palestijnse Autoriteit (2006-2007) en vervolgens tot 2014 de regeringsleider van de Gazastrook.

Terwijl de burgerbevolking in Gaza grotendeels in armoede leeft, gunde hij zichzelf een leven in luxe en bezat hij meerdere penthouses en ander dure bezittingen. Hij verbleef voornamelijk in Qatar, waar hij zijn rijkdom vergaarde dankzij onder meer financiële steun van de Qatarese regering.

Zijn vermogen, miljoenen tot volgens sommigen zelfs miljarden, leidde tot kritiek en campagnes tegen het Hamas-leiderschap. Desondanks bleef hij zeer invloedrijk binnen Hamas.

Eerder dit jaar, op 10 april, kwamen drie van zijn zonen om bij een Israëlische luchtaanval.