Buitenland

Hezbollah-commandant Fuad Shukr mogelijk gedood bij Israëlische luchtaanval

31-07-2024 10:44

Gebouwen zijn beschadigd na te zijn getroffen door een Israëlische luchtaanval dinsdagavond 30 juli 2024 in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, Libanon, woensdag 31 juli 2024.

De commandant van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, Fuad Shukr, zou dinsdagavond zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval op een gebouw in Beiroet. De aanval zou enkele uren hebben plaatsgevonden voor de dodelijke luchtaanval op de leider van terreurorganisatie Hamas, Ismail IHaniyeh.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Anders dan Hamas en de Iraanse Revolutionaire Garde, die de dood van Ismail Haniyeh bevestigen, heeft Hezbollah de dood van Shukr nog niet officieel bevestigd.

Shukr was al dertig jaar actief binnen Hezbollah en werd gezien als de tweede man van de terreurbeweging, aldus het ANP. Hij stond aan het hoofd van de eenheid die verantwoordelijk is voor het arsenaal precisieraketten van Hezbollah en was één van de naaste militaire adviseurs van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

De aanval op Shukr volgde op een raketaanval door Hezbollah op de Noord-Israëlische Druzenstad Majdal Shams zaterdag, waarbij twaalf tieners om het leven kwamen. Israël had een harde vergeldingsactie aangekondigd.

Eliminaties zorgen voor verhoogde spanningen in het Midden-Oosten

Als reactie daarin maakte de bevolking in Beiroet en andere delen van Libanon zich op voor Israëlische aanvallen, diverse westerse landen riepen hun burgers op het land te verlaten. Vluchten van en naar de hoofdstad werden geannuleerd.

De dood van beide topterroristen Ismail Haniyeh en Fuad Shukr zorgt voor verhoogde spanningen in het Midden-Oosten. Deze was al hoog door de aanval van Hezbollah op de Noord-Israëlische Druzenstad Majdal Shams en de aangekondigde Israëlische reactie. De spanning is door de uitschakeling van Haniyeh en Shukr verder toegenomen.

Iran

Zowel Hamas als Hezbollah wordt door Iran gesteund. Nu de tweede man van Hezbollah waarschijnlijk is gedood en de aanval op Haniyeh in Teheran is uitgevoerd, lijkt Iran alle excuses in handen te hebben om zijn bondgenoten in de regio tot verdere escalatie aan te zetten. Er is middels de proxies van Iran; Hamas, Hezbollah en de Houthi’s, al jarenlang een schaduwoorlog gaande tussen Israël en Iran.

Hamas heeft nog steeds meer dan honderd gijzelaars in handen en de vrees bestaat nu dat de terreurbeweging wraak zal nemen op de ontvoerden. Bovendien kan Hamas aanslagen in Israël plegen, zoals woensdagmorgen al gebeurde toen een Palestijnse terrorist nabij Hebron het vuur opende op een Israëlische automobilist en de man ernstig verwondde met een mes.

Lees ook: Hamasleider Ismail Haniyeh dodelijk getroffen tijdens luchtaanval 

Lees ook: Woede en verdriet vermengen zich terwijl de Druzenstad Majdal Shams tien kinderen begraaft