Buitenland

Iran rouwt drie dagen om de gedode Hamas-leider Ismail Haniyeh

31-07-2024 12:23

Leden van de Tehran University Council demonstreren tegen de dodelijke aanval op de leider van terreurorganisatie Hamas, Ismail Haniyeh, 31 juli 2024. Foto @Vahid Salemi/AP

De Iraanse regering heeft drie dagen van rouw afgekondigd na de dood van Ismail Haniyeh, een prominente leider van terreurorganisatie Hamas. Haniyeh kwam in de nacht van dinsdag op woensdag in Teheran om bij een luchtaanval.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Volgens Hamas wordt het lichaam van Haniyeh donderdag overgebracht naar Doha, de hoofdstad van Qatar, na een begrafenisceremonie in Teheran. Hoewel hij in Qatar woonde, was Haniyeh in Iran voor de ceremoniële beëdiging van president Masoud Pezeshkian.

De begrafenis in Doha staat gepland voor vrijdag.

‘Woningen voor Oorlogsveteranen’

Iraanse media melden dat de aanval op Haniyeh rond 02.00 uur lokale tijd plaatsvond in het noorden van Teheran, in een gebied dat bekendstaat als een woonzone met “speciale woningen voor oorlogsveteranen”.

Details over de aanval zijn nog niet bekendgemaakt. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft aangekondigd dat het onderzoek naar de aanval gaande is en dat de resultaten op een later moment zullen worden gedeeld.