Sport

Olympisch goud voor roeiers (m) in de dubbelvier

31-07-2024 13:51

Finn Florijn, Koen Metsemakers, Tone Wieten en Lennart van Lierop vieren hun gouden Olympische medaille bij de roeiers (m) in dubbelvier, 31 juli 2024, Foto @Ebrahim Noroozi?AP

Nederland heeft op de vijfde dag van de Olympische Spelen in Parijs zijn eerste medaille binnengehaald. De mannen in de dubbelvier hebben op indrukwekkende wijze goud gewonnen. Het viertal bewees hun status als topfavoriet door de twee kilometer lange race op het water van Vaires-sur-Marne met een tijd van ruim twee seconden sneller dan Italië. Het brons ging naar Polen.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Vanaf het begin van de race nam de Nederlandse boot de leiding, hoewel de Italianen lange tijd dicht achter de vier mannen,  Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers. bleven.

Halverwege de race lag Nederland slechts een halve bootlengte voor. In de laatste kilometer vergrootte de Nederlandse dubbelvier zijn voorsprong gestaag. Uiteindelijk kwamen ze meer dan een bootlengte voor de Italianen en Polen over de streep, aldus de NOS.

Het winnen van medailles door de Nederlandse roeiploeg werd van tevoren al verwacht, vooral gezien de ambitie om minimaal twee keer goud te behalen in Frankrijk, na vijf wereldtitels op de afgelopen WK.

Regerend wereldkampioenen

De vier mannen waren regerend wereldkampioenen en topfavorieten voor de olympische titel. Ze hadden bovendien de olympische titel van Tokio 2021 in hun bezit, al was de samenstelling van de boot toen anders.

Wieten en Metsemakers behaalden drie jaar geleden al goud in de dubbelvier samen met Abe Wiersma en Dirk Uittenbogaard. Sinds het voorjaar van 2023 roeide de nieuwe samenstelling, met Van Lierop en Florijn, met succes onder de naam van de dubbelvier-boot.

Bondscoach Eelco Meenhorst had een grote rol in het succes van dit team. Meenhorst, die sinds 2016 de leiding heeft over de Nederlandse vloot, schatte goed in dat de vier mannen samen een sterke kans op goud zouden hebben. Van Lierop, die kort voor zijn overstap naar de dubbelvier verrassend EK-goud had gewonnen in de skiff, kwam als een extra kracht naar de dubbelvier.

Florijn, zoon van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en broer van skiffeuse Karolien Florijn, had ook een verleden in de skiff en stapte een jaar eerder al over naar de viermansboot, met succes.

Vernieuwde trainingsmethode

De overwinning van de Olympische medaille is een erkenning van de strategie en inzet van Meenhorst. In de voorbereiding op de EK van 2019 introduceerde hij een vernieuwde trainingsmethode voor onder anderen de mannen-dubbelvier.

Deze aanpak, waarbij de focus lag op langere afstanden en verhoogde trainingstijden zonder maximale snelheid, bleek bijzonder effectief. Dit resulteerde in een opmerkelijk hoogtepunt op de WK van 2023, met vijf wereldtitels en twee zilveren medailles.

De nieuwe trainingsmethode onder Meenhorst heeft zijn vruchten afgeworpen, wat het succes van de Nederlandse dubbelvier in Parijs benadrukt. Het harde werk en de strategische planning hebben geleid tot een gouden medaille, waarmee de Nederlandse roeiploeg haar ambities op de Olympische Spelen heeft waargemaakt.

De overwinning markeert een belangrijk moment in de Nederlandse roeigeschiedenis en bevestigt de kracht van de Nederlandse roeiploeg op internationaal niveau.

Effectiviteit van de nieuwe trainingsstrategieën

Deze gouden medaille op de Olympische Spelen is niet alleen een persoonlijke triomf voor de roeiers, maar ook een belangrijke mijlpaal voor het Nederlandse roeien als geheel. Het succes onderstrept de effectiviteit van de nieuwe trainingsstrategieën en de voortreffelijke coachingsvaardigheden van Eelco Meenhorst.

Nederland kan met trots terugkijken op deze prestatie en met vertrouwen uitkijken naar toekomstige uitdagingen.