Buitenland

Turkije: ‘Dodelijke aanval op Hamas-leider Haniyeh is schandelijke moord’

31-07-2024 11:45

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de leider van terreurorganisatie Hamas Ismail Haniyeh tijdens een ontmoeting op 1 februari 2020. Foto @Pool/AP

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de dodelijke aanval op Ismail Haniyeh (62), de leider van terreurorganisatie Hamas, en noemt het een “schandelijke moord.” Haniyeh werd in de nacht van dinsdag op woensdag gedood in Teheran, waar hij de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian had bijgewoond.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – Volgens het Turkse ministerie toont de aanval aan dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “geen intentie heeft om vrede te bereiken”. Ook zou Israël volgens het ministerie uit zijn op een regionaal conflict.

In april ontving de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Haniyeh nog in Istanboel. Erdogan plaatste woensdagochtend een bericht op X waarin hij onder meer schrijft:

Erdogan: “Ik veroordeel krachtig de verraderlijke moord op de voorzitter van het Politiek Bureau van Hamas, Ismail Haniyeh, in Teheran. Deze moord; Het is een verachtelijke daad die erop gericht is de Palestijnse Zaak, het glorieuze verzet van Gaza en de rechtvaardige strijd van onze Palestijnse broeders te ontwrichten, en de Palestijnen te demoraliseren en te intimideren. Het doel van de moord op mijn broer Ismail Haniyeh is hetzelfde als het doel van de walgelijke aanvallen op sjeik Ahmed Yasin, Abdulaziz Al Rantisi en vele andere politieke figuren in Gaza; Het zionistische barbarisme zal echter niet in staat zijn zijn doelen te bereiken zoals het tot nu toe heeft gedaan.”

 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de moord eveneens als “compleet onacceptabel” veroordeeld en waarschuwt voor een verdere escalatie van de spanningen.

Hamas beschuldigt Israël van de aanval op Ismail Haniyeh. Israël heeft hier nog niet op gereageerd.

Lees ook: Erdogan dreigt met interventie in Israël vergelijkbaar met eerdere acties in Karabach en Libië